eu_green_logo_szare.png

technologia i organizacja gastronomii

technologia_i_organizacja_gastronomii.jpg

Absolwent kierunku technologia i organizacja gastronomii posiada wiedzę na temat składu żywności oraz procesów fizykochemicznych i biologicznych zachodzących podczas przetwarzania surowców i półproduktów. Posiada również wiedzę na temat  towaroznawstwa, bezpieczeństwa oraz technologii żywności, warunkującą wszechstronne wykształcenie w dziedzinie nowoczesnych usług gastronomicznych. Student kończący kierunek technologia i organizacja gastronomii zna podstawy żywienia człowieka i dietetyki, a także potrafi współpracować ze specjalistami w tej dziedzinie w zakresie doboru i praktycznej realizacji właściwej diety w stanach chorobowych. Ważnym elementem kształcenia jest duża ilość zajęć o charakterze praktycznym w programie studiów, realizowanych zarówno podczas zajęć na uczelni, jak i 9-miesięcznych staży u pracodawców z sektora HoReCa (hotelarstwo – restauracje – catering). Obejmują one szkolenie techniczne, technologiczne i menadżerskie. 

Absolwent kierunku technologia i organizacja gastronomii może podjąć pracę w zakładach żywienia zbiorowego i gastronomii, zakładach przemysłu spożywczego, laboratoriach badań żywności i wody, a także instytucjach prowadzących żywienie zbiorowe oraz zajmujących się nadzorem nad prawidłowym żywieniem. Jest też przygotowany do pracy w branży HoReCa  jako kadra zarządzająca organizacją i realizacją produkcji wraz z obsługą konsumenta. Jest również przygotowany do prowadzenia różnych form działalności gospodarczej.

Dyscyplina wiodąca: technologia żywności i żywienia

Profil: praktyczny

Studia stacjonarne

  • pierwszego stopnia 3,5-letnie, dualne, inżynierskie


WIĘCEJ INFORMACJI
 

Jednostka prowadząca

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności
ul. Chełmońskiego 37/41
51-630 Wrocław

Dziekanat

tel. 71 320 7742
e-mail: dziekanat.wnoz@upwr.edu.pl

tog_loga_na_strone

Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.
HoReCaDUO - Uruchomienie i realizacja na UPWr nowego kierunku inżynierskich studiów dualnych o profilu praktycznym "Technologia i organizacja gastronomii" nr POWR.03.01.00-00-DU74/18 realizowany w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś Priorytetowa III Szkolnictwo wyższe dla gospodarki i rozwoju
 

ekstranet_bloczek_02.png

gadzety.jpg

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg