Rzeczpospolita Polska

Laboratorium Oceny i Analiz Mleka


 

Badania

  • skład chemiczny (%): tłuszcz, białko, laktoza, sucha masa,
  • zawartość mocznika,
  • zawartość komórek somatycznych,
  • zawartość ogólnej liczby bakterii,
  • punkt zamarzania,
  • stabilność mleka (próba alkoholowa),
  • kwasowości °SH i pH,
  • krzepliwości (próba podpuszczkowa),
  • zawartości kazeiny.

 

Aparatura badawcza

  • Infrared –150 (firmy Bentley),
  • ChemSpec –150 (firmy Bentley),
  • Somacount–150 (firmy Bentley),
  • Bactocount–70 (firmy Bentley),
  • CryoStar Automatic (firmy Funke Gerber).

 

Kontakt

Instytut Hodowli Zwierząt
ul. Chełmońskiego 38 C
51-630 Wrocław

mgr Maria Lenarska
tel./fax 71 320 5847
e-mail: