Rzeczpospolita Polska

Pracownia Analizy Produktów Żywnościowych


 

Badania

  • Określanie zawartości białka i składu aminokwasowego.
  • Określanie zawartości tłuszczu i profilu kwasów tłuszczowych.
  • Określanie zawartości węglowodanów i profilu cukrowego.
  • Określanie zawartości popiołu.
  • Określanie zawartości włókna surowego, błonnika pokarmowego.
  • Określanie wartości energetycznej żywności.
  • Opracowanie informacji żywieniowej na rynek polski, europejski, USA.
  • Oznaczanie zawartości akrylamidu w produktach spożywczych.
  • Określanie zawartości i składu mikotoksyn.
  • Określanie zawartości związków toksycznych i antyżywieniowych w ziemniakach i przetworach ziemniaczanych (glikoalkaloidy, azotany).
  • Określanie trwałości przechowalniczej produktów spożywczych w warunkach standardowych i w warunkach krytycznych (testy przyspieszone).
  • Ocena wartości technologicznej surowców przemysłu spożywczego, zwłaszcza ziemniaka, i jej zależności od warunków agrotechnicznych i warunków przechowywania.
  • Ocena jakości skrobi oraz przetworów ziemniaczanych i przekąskowych, tłuszczów roślinnych, wyrobów cukierniczych oraz słodu i piwa.
  • Ocena jakości surowców piwowarskich i gorzelniczych.
  • Fizykochemiczne i biochemiczne modyfikowanie skrobi do celów spożywczych i nieżywnościowych (np. skrobia oporna, opakowaniowe tworzywa biodegradowalne).
  • Opracowanie technologii przetworów z ziemniaka i produktów przekąskowych suchych, w tym ekstrudowanych.
  • Opracowanie technologii wydzielania białka z soku ziemniaczanego i oceny jego wartości.

 

Kontakt

Pracownia analizy produktów żywnościowych
Katedra Technologii Rolnej i Przechowalnictwa
ul. Norwida 25
50-375 Wrocław

dr inż. Joanna Miedzianka
tel.: 71 320 7716
e-mail: joanna.miedzianka@up.wroc.pl ,