Rzeczpospolita Polska

Echo Miasta

logo 

„Trawa jak poezja” – taki był tytuł anonsowanego na okładce artykułu ECH MIASTA z 17 kwietnia, ozdobionego ogromną fotografią prof. Karola Wolskiego, który „kocha trawę. Piłkę też”. W tekście Agnieszki Korzeniowskiej wewnątrz numeru zatytułowanym „Grunt to trawa” można przeczytać, jakie zabiegi są konieczne, żeby „piłka chodziła”. W zajmujący sposób opisano badania wykonywane przez zespół prof. Karola Wolskiego w Katedrze Łąkarstwa i Terenów Zieleni, które mogą być przydatne przed Euro 2012.

* * *

„Trawa jak poezja” – taki był tytuł anonsowanego na okładce artykułu ECH MIASTA z 17 kwietnia, ozdobionego ogromną fotografią prof. Karola Wolskiego, który „kocha trawę. Piłkę też”. W tekście Agnieszki Korzeniowskiej wewnątrz numeru zatytułowanym „Grunt to trawa” można przeczytać, jakie zabiegi są konieczne, żeby „piłka chodziła”. W zajmujący sposób opisano badania wykonywane przez zespół prof. Karola Wolskiego w Katedrze Łąkarstwa i Terenów Zieleni, które mogą być przydatne przed Euro 2012.

* * *

„Czy kura może znosić złote jaja. Wrocławscy naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego i Akademii Medycznej chcą udowodnić, że tak. Właśnie starają się o miliony złotych z Unii Europejskiej na projekt wykorzystania ich badań w praktyce” – czytamy w artykule Agnieszki Korzeniowskiej pt. „To dopiero jaja”, który ukazał się w numerze ECHA z 5 czerwca. O cennych właściwościach jaj, ich leczniczych właściwościach, możliwościach izolowania substancji bioaktywnych i produkcji wartościowych suplementów diety mówił prof. Tadeusz Trziszka, który od trzydziestu lat zajmuje się badaniem jaj. Projekt badawczy polega na wyprodukowaniu „superjaj”, dzięki specjalnym metodom hodowlanym oraz opracowaniu procesu przetwórczego.

* * *

O tym, że naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego opracowali nowy gatunek sera, który przypomina włoski parmezan, ale dojrzewa w ekspresowym tempie, można było przeczytać w kolejnym artykule Agnieszki Korzeniowskiej pt. „Badania, że tylko palce lizać”, który ukazał się w wydaniu ECHA z 6 czerwca. O technologii nowego sera opowiada i prezentuje się przy aparaturze dr Marek Szołtysik z Wydziału Nauk o Żywności.

* * *

Obszerny artykuł, który ukazał się w ECHU MIASTA z 30 czerwca zapowiada rewelacyjne zmiany w diecie hodowanego drobiu. Eksperyment karmienia kur algami morskimi przyniósł znakomite rezultaty – kury są dorodniejsze, ich jaja większe, mocniejsze i zawierające o wiele więcej mikroelementów niż te od kur karmionych sztucznymi suplementami. Miedź, mangan, cynk, żelazo, kobalt, chrom odpowiedzialne są za dobre ukrwienie, wzrost, piękne paznokcie, a także zdrowe i mocne włosy. Doktor Chojnacka z Politechniki Wrocławskiej opracowała nowy proces hodowli alg i przetwarzania na sproszkowany preparat. Testy żywieniowe przeprowadzono razem z zespołem prof. Zbigniewa Dobrzańskiego z Uniwersytetu Przyrodniczego. Efekty są na tyle pomyślne, że postanowiono dalsze eksperymenty przeprowadzić na większych zwierzętach.