Rzeczpospolita Polska

Noc Laboratoriów

noc_lab_2017

      Noc Laboratoriów. Nie prześpij tego!    



Noc Laboratoriów jest pierwszym takim wydarzeniem we Wrocławiu – wrocławskie firmy i organizacje zaproszą mieszkańców do zwiedzania przestrzeni, w których na co dzień toczą się prace nad najnowocześniejszymi rozwiązaniami w obszarach technologii, chemii, biologii i innych.

Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu jest jedną z najlepszych uczelni specjalistycznych w kraju. Kształci poszukiwanych na rynku pracy specjalistów nauk przyrodniczych i technicznych związanych z rolnictwem, biologią i weterynarią, a także z ochroną i kształtowaniem środowiska oraz naukami o żywności. Prowadzi międzynarodowe badania, przoduje w innowacyjności i liczbie zdobywanych co roku patentów.

W sobotę 14 października 2017 r. w ramach Nocy Laboratoriów naukowcy UPWr odkryją przed wrocławianami ŚWIAT JEDZENIA odbierany wszystkimi zmysłami.


Program


wzrok


 JEDZENIE I WZROK 

Mówi się, że jemy również oczami. Ale wzrok może nam też dostarczyć praktycznych informacji o produktach, które lądują na naszym talerzu. Co o jedzeniu mówią jego kolory i jak tę wiedzę możemy wykorzystać w codziennym życiu, opowiedzą naukowcy z Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności UPWr.

Godziny rozpoczęcia: 18:00, 19:00, 20:00, 21:00
Czas trwania: około 45 minut
Miejsce: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul. Chełmońskiego 37/41, laboratorium 003
Limit miejsc: 15
Wiek: od 16 roku życia


wech


  JEDZENIE I WĘCH 

Nie możemy zapomnieć zapachu świątecznych pierników z rodzinnego domu, obiadów u babci czy francuskiej winnicy. Ale właściwie dlaczego? Za każdym zapachem stoi mieszanina kilkuset, a czasami nawet kilku tysięcy substancji. Na tych warsztatach przekonacie się, jak naukowcy analizują zapachy, jakie związki odpowiadają na powonienie najbardziej charakterystycznych przypraw czy produktów oraz własnoręcznie wykonacie identyfikację związków zapachowych.

Godziny rozpoczęcia: 18:00, 19:00, 20:00, 21:00
Czas trwania: około 45 minut
Miejsce: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul. Chełmońskiego 37/41, laboratorium 204
Limit miejsc: 15
Wiek: od 16 roku życia


dotyk_i_smak

  JEDZENIE, DOTYK I SMAK  

Jak z prostych produktów przygotować wykwintne, smaczne i zdrowe mini dania na różne okazje? Jak zaaranżować półmisek „finger food”, by ręce same rwały się do talerza? O tym wszystkim dowiecie się od specjalistów z laboratorium technologii gastronomii. To od nich uczą się szefowie kuchni.

Godzina rozpoczęcia: 18:00, 19:00, 20:00, 21:00
Czas trwania: około 45 minut
Miejsce: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul. Chełmońskiego 37/41, laboratorium technologii gastronomii, lab. 146.
Limit miejsc: 15
Wiek: od 16 roku życia



jedzenie_i_sluch

  JEDZENIE I SŁUCH  

Czy na nasze zamiłowanie do chrupek, chipsów i frytek może mieć wpływ ich chrupkość? Jakie znaczenie odgrywa słuch w wyborach żywieniowych? I jak właściwie ocenić konsystencję produktu? O słyszeniu jedzenia oraz ocenie organoleptycznej i instrumentalnej opowiedzą naukowcy z wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności.

Godzina rozpoczęcia: 18:00, 19:00, 20:00, 21:00
Czas trwania: około 45 minut
Miejsce: Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności, ul. Chełmońskiego 37/41, laboratorium 149
Limit miejsc: 15
Wiek: od 16 roku życia


Uczestnictwo w zajęciach w ramach III edycji Nocy Laboratoriów jest równoznaczne z akceptacją regulaminu imprezy dostępnego na stronie http://www.noclaboratoriow.pl/uczestnictwo/.


Kontakt:
Martyna Jabłońska
Tel: 71 320 5498
E-mail:

Wszystko o wydarzeniu:
www.noclaboratoriow.pl