Rzeczpospolita Polska

Aktualności

Studia podyplomowe
HODOWLA KONI I JEŹDZIECTWO

IX zjazd, 6-7.09.2018

Ferma Udoju klaczy, Kłodzin 3, 62-290 Mieścisko
Stado Ogierów Gniezno, ul. Kłeckoska 14, 62-200 Gniezno

Sobota
Wykłady w Dworku Róża Poraja Budziejewo 162-290 Mieścisko, (http://www.dworekbudziejewo.pl)
10.00‑11.30 Znaczenie badań grup krwi w hodowli koni
– dr inż. Grzegorz Cholewiński
11.30‑12.00 przerwa
12.00‑13.30 Charakterystyka mleka klaczy i jego wykorzystanie w żywieniu człowieka
– dr inż. Romualda Danków-Kubisz
13.45‑14.30 Właściwości prozdrowotne kumysu
– dr inż. Romualda Danków-Kubisz
14.30‑15.30 obiad
15.30‑18.00 Wyjazd do Fermy Udoju Klaczy, Kłodzin 3, 62-290 Mieścisko
Charakterystyka działalności Fermy Udoju Klaczy
– dr inż. Romualda Danków-Kubisz, mgr inż. Andrzej Serwatka
18.30 kolacja w Dworku Róża Poraja
19.00‑20.30 Znaczenie pastwiska w utrzymaniu koni
– dr hab. Ewa Jodkowska
20.30 zebranie organizacyjne w sprawie prac zaliczeniowych
Niedziela
07.00 śniadanie
07.30 wyjazd do Państwowego Stada Ogierów w Gnieźnie,
08.15‑09.30 Charakterystyka działalności SO Gniezno
– mgr inż. Andrzej Matławski
09.30‑11.00 Aktualna sytuacja w hodowli koni rasy wielkopolskiej
– dr inż. Anna Nowicka-Posłuszna
11.00‑11.45 Rola komisarza w jeździectwie
– mgr Jan Posłuszny
11.45‑12.00 przerwa kawowa
12.15‑13.00 Fizjologiczne podstawy żywienia koni i rola składników odżywczych
– mgr inż. Anna Pięta
13.00‑14.30 Specyfika potrzeb pokarmowych koni, zastosowanie pasz podstawowych i uzupełniających w ich żywieniu
– mgr inż. Anna Pięta
14.30‑15.00 przerwa kawowa
15.00‑16.30 Praktyczne żywienie poszczególnych grup użytkowych koni
– mgr inż. Anna Pięta