Rzeczpospolita Polska

Rektor


 

Prof. dr hab. Tadeusz TRZISZKA

Prof. dr hab. inż. Tadeusz TRZISZKA

Specjalista z zakresu technologii żywności i żywienia człowieka, swoje dociekania naukowe skupił na dobroczynnym działaniu jaj. Kierownik jednego z największych projektów współfinansowanych z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego POIG - OVOCURA, którego efektem było 28 patentów związanych z produktami biomedycznymi, pozwalającymi leczyć lub zapobiegać chorobom neurodegeneracyjnym, nowotworowym, schorzeniom centralnego układu nerwowego, układu krążenia, kostnego czy w wytwarzaniu medykamentów na paradontozę i przeciwko dolegliwościom dermatologicznym.

Aktywnie uczestniczy w pracach technologicznych i wdrożeniowych Wrocławskiego Parku Technologicznego i jest przewodniczącym Klastra NUTRIBIOMED, realizującego programy produkcji i wdrażania suplementów diety.

Koordynator prac związanych z formowaniem europejskiego przedsięwzięcia gospodarczo-naukowego KIC Food4Future (Wspólnoty Wiedzy i Innowacji „Żywność dla Przyszłości”).

Jest autorem ponad 400 prac naukowych, w tym 150 oryginalnych. Napisał ponad 15 podręczników i monografii.