Rzeczpospolita Polska

Kiermasz sera i wina

loogtypy_ksow
Operacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania „Ułatwianie wymiany wiedzy pomiędzy podmiotami uczestniczącymi w rozwoju obszarów wiejskich oraz wymiana i rozpowszechnianie rezultatów działań na rzecz tego rozwoju”. Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.


Niedziela, 24.09.2017 r.

Kiermasz sera i wina

 

10:00 – Rozpoczęcie kiermaszu

12:00 – Pokaz kulinarny - sery i wina Dolnego Śląska
               Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza

            – Warsztat mączny - Slow Food Dolny Śląskrejestracja na warsztat mączny
              Tematem głównym będą placki, podpłomyki, naleśniki, ciast(k)a, chleby, pierniki oraz ziarna, zboża i mąki potrzebne do ich wypieku.

            – Laboratorium smaku wina – sommelier Krzysztof Porębski rejestracja na laboratorium smaku wina

13:00 – Ogłoszenie wyników konkursów na najlepszy ser i wino

13:30 – Laboratorium smaku sera – dr Marek Szołtysik, UPWr rejestracja na laboratorium smaku sera

            – Panel dyskusyjny „KUCHNIA POLSKA – KOSMOS LOKALNYCH SMAKÓW”
                Aleksander Baron, szef kuchni restauracji Solec 44 w Warszawie
                dr Maciej Oziembłowski, UPWr
                prowadzi red. Katarzyna Kaczorowska

14:00 – Warsztat deserowy - Slow Food Dolny Śląskrejestracja na warsztat deserowy             

Tematem głównym będą podwieczorki, desery i słodkości: owoce, kwiaty jadalne, przetwory, octy, soki, nektary, przeciery, miody oraz technika wytwarzania domowego kisielu i octu.

15:00 – Laboratorium smaku wina – sommelier Krzysztof Porębski rejestracja na laboratorium smaku wina

15:30 – Pokaz kulinarny – gotowanie z Julka Cymbaluk – MasterChef Junior
               Zbigniew Koźlik, szef kuchni restauracji hotelu HP Park Plaza

16:00 – Warsztat sałatkowy - Slow Food Dolny Śląkrejestracja na warsztat sałatkowy           

Tematem głównym będą składniki niezbędne do przyrządzenia wytrawnych sałatek: sery, jaja, warzywa, dzikie rośliny jadalne i oleje roślinne.

16:30 – Laboratorium smaku sera – Stowarzyszenie serowarów farmerskich i zagrodowychrejestracja na laboratorium smaku sera

17:00 – Zakończenie święta

 

_resized_700x95_partnerzy