eu_green_logo_szare.png

DroPOWER – Drobiarstwo – od pola do stołu

dropower-pl-1.jpg


Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa
ul. Chełmońskiego 38D, 51-630 Wrocław

dr hab. inż. Mariusz Korczyński, profesor uczelni

tel. (071) 320 5829
e-mail: mariusz.korczynski@upwr.edu.pl

Baza Wiedzy UPWr


Tematy badawcze

  1. Ocena i kształtowanie jakości mięsa drobiu, wartości odżywczej i walorów sensorycznych
  2. Kształtowanie właściwości prozdrowotnych mięsa przez modulację naturalnie występujących w mięsie bioskładników
  3. Przetwarzanie i ocena jakości wyrobów drobiarskich, wykorzystanie technik minimalnego przetwarzania oraz metod niekonwencjonalnych
  4. Kreowanie innowacyjnych produktów z mięsa drobiu i jaj, w tym wyrobów garmażeryjnych, specjalnego przeznaczenia, żywności dedykowanej
  5. Nowoczesne metody biokonserwacji i przedłużania świeżości mięsa drobiu
  6. Innowacyjne opakowania mięsa i wyrobów
  7. Ocena stanu higienicznego mięsa i jaj oraz wyrobów z nich uzyskanych
  8. Analiza zmian poubojowych, wady mięsa drobiu
  9. Rozwój i wykorzystanie dodatków paszowych w żywieniu drobiu
  10. Wpływ modulacji żywieniowych pasz drobiu na jakość mięsa i jaj
  11. Warunki środowiskowe i wydłużony chów a stan zwierząt oraz jakość mięsa
  12. Produkcja i wykorzystanie preparatów bakteriofagowych dla drobiu
  13. Rozpoznanie właściwości protekcyjnych wybranych fruktanów względem układu pokarmowego kurcząt i pozyskiwanego z nich mięsa
  14. Wpływ bakteriofagów na mikrobiom przewodu pokarmowego brojlerów
  15. Aktywność mikroflory przewodu pokarmowego w procesach fermentacji in vitro oraz in vivo u zwierząt
  16. Czynniki wpływające na wskaźniki reprodukcyjne ptaków użytkowych i wolnożyjących
  17. Techniki wspomaganego rozrodu w poprawie wskaźników reprodukcyjnych ptaków – poprawa cech rzeźnych, tworzenie mieszańców międzygatunkowych
  18. Mikrobiom przewodu pokarmowego wybranych gatunków drobiu z uwzględnieniem aspektów ich zdrowia, żywienia oraz jakości surowca
  19. Zagospodarowanie produktów ubocznych przemysłu drobiarskiego i mięsnego o wysokim udziale bioaktywnych składników tkanki łącznej
  20. Pozyskiwanie, charakterystyka i wykorzystanie biopreparatów na bazie niejadalnych produktów uboju zwierząt (krew, pióra, kości)
  21. Zastosowanie metod enzymatycznych do utylizacji niejadalnych produktów uboju zwierząt (kompostowanie)


Słowa kluczowe: drób, mięso drobiu, jakość, cechy prozdrowotne, innowacyjne wyroby z mięsa i jaj, jaja, pasza, składniki paszowe, waloryzacja i wykorzystanie surowców ubocznych, krew, pióra, surowce kolagenowe, glikozaminoglikany, wartość odżywcza mięsa i jaj, bakteriofagi, mikrobiom drobiu, higiena mięsa, wady mięsa, mikroflora drobiu, cechy reprodukcyjne drobiu, biopreparaty, biokompostowanie, innowacyjne opakowania do mięsa i wyrobów, biokonserwacja

dropower-2.jpg

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg