Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu
Katedra Technologii Owoców, Warzyw i Nutraceutyków Roślinnych
ul J. Chełmońskiego 37, 51-630 Wrocław
prof. dr hab. inż. Aneta Wojdyło
tel. (071) 320 7706
e-mail: aneta.wojdylo@upwr.edu.pl
Tematy badawcze
- Ocena profilu związków bioaktywnych i właściwości prozdrowotnych surowców roślinnych, w tym liści, kwiatów, korzeni w oparciu o techniki chromatograficzne (LC MS QTof, UPLC-PDA-FL);
- Biodostępność i strawność związków bioaktywnych w symulowanym układzie pokarmowym metodą in vitro;
- Określenie potencjału przeciwutleniającego, przeciwcukrzycowego, przeciwotyłościowego, przeciwstarzeniowego i przeciwzapalnego;
- Wpływ czynników agronomicznych i genetycznych na jakość owoców, warzyw, kwiatów jadalnych oraz ziół;
- Wykorzystanie wytłoków i innych roślinnych odpadów poprodukcyjnych w projektowaniu żywności funkcjonalnej;
- Wpływ jakości surowca, procesu technologicznego i przechowywania na właściwości żywności pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
- Opracowanie produktów żywnościowych o ukierunkowanych właściwościach prozdrowotnych dedykowanych osobom z chorobami cywilizacyjnymi;
- Wzbogacanie produktów żywnościowych w związki biologicznie aktywne dedykowanych dla dzieci, dorosłych i osób starszych oraz sportowców;
- Mikrokapsułkowanie i inne nanotechnologie jako metody produkcji nutraceutyków;
- Modelowanie jakości surowców roślinnych przy użyciu innowacyjnych metod suszenia oraz odwadniania osmotycznego na finalną jakość produktów;
- Ocena akumulacji zanieczyszczeń pyłowych przez wybrane gatunki bylin, krzewów i pnączy w warunkach miejskich.
Słowa kluczowe: związki bioaktywne, polifenole, LC MS QTof, UPLC-PDA-FL, owoce, warzywa, kwiaty jadalne, zioła, wytłoki, żywność funkcjonalna, nutraceutyki, biodostępność i strawność związków bioaktywnych, analiza potencjału prozdrowotnego, proces technologiczny, mikrokapsułkowanie, nanotechnologie, suszenie, zanieczyszczenia