Tytuł projektu: Innowacyjne Systemy Żywnościowe Drogą do Szybkiej Transformacji do 2030 r. (FoodSHIFT2030)
Okres realizacji: 01.01.2020-31.12.2023
Budżet projektu: 8 205 773 EUR
Budżet UPWr (rola): 155 187 EUR (Partner)
Kierownik projektu: dr inż. Małgorzata Świąder; zastępca kierownika projektu: dr Marta Sylla
Krótki opis:
Projekt dotyczy przekształcenia europejskiego systemu żywnościowego w stronę cyrkularnej oraz niskoemisyjnej przyszłości wykorzystując przełomowy mechanizm tworzenia, łączenia, rozwoju i zwielokrotniania innowacji zrównoważonego systemu żywnościowego. W projekcie uczestniczy silne wielopodmiotowe konsorcjum z 31 partnerami, składające się z samorządów lokalnych, MŚP, organizacji pozarządowych, uniwersytetów, instytucji badawczych w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Fundacja EkoRozwoju oraz Urząd Miasta Wrocław. FoodSHIFT2030, wspierając siłę transformacji obywateli już zaangażowanych w opracowywanie zrównoważonych i innowacyjnych rozwiązań w zakresie systemów żywnościowych w europejskich regionach miejskich, ma na celu zwiększenie zatrudnienia w sektorze spożywczym, pobudzenie małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), wzmocnienie pozycji obywateli i ułatwienie osiągnięcia spójności miast i wsi.
www: https://foodshift2030.eu/
This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 862716