eu_green_logo_szare.png

FoodSHIFT2030

h2020.jpgTytuł projektu: Innowacyjne Systemy Żywnościowe Drogą do Szybkiej Transformacji do 2030 r. (FoodSHIFT2030)

Okres realizacji: 01.01.2020-31.12.2023

Budżet projektu: 8 205 773 EUR

Budżet UPWr (rola): 155 187 EUR (Partner)

Kierownik projektu: dr inż. Małgorzata Świąder; zastępca kierownika projektu: dr Marta Sylla

Krótki opis:

foodshift_2030.png

Projekt dotyczy przekształcenia europejskiego systemu żywnościowego w stronę cyrkularnej oraz niskoemisyjnej przyszłości wykorzystując przełomowy mechanizm tworzenia, łączenia, rozwoju i zwielokrotniania innowacji zrównoważonego systemu żywnościowego. W projekcie uczestniczy silne wielopodmiotowe konsorcjum z 31 partnerami, składające się z samorządów lokalnych, MŚP, organizacji pozarządowych, uniwersytetów, instytucji badawczych w tym Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Fundacja EkoRozwoju oraz Urząd Miasta Wrocław. FoodSHIFT2030, wspierając siłę transformacji obywateli już zaangażowanych w opracowywanie zrównoważonych i innowacyjnych rozwiązań w zakresie systemów żywnościowych w europejskich regionach miejskich, ma na celu zwiększenie zatrudnienia w sektorze spożywczym, pobudzenie małych i średnich przedsiębiorstw (MŚP), wzmocnienie pozycji obywateli i ułatwienie osiągnięcia spójności miast i wsi.

www: https://foodshift2030.eu/


This project has received funding from the European Union’s Horizon 2020 research and innovation programme under grant agreement No 862716

magnacarta-logo.jpglogo European University Associationlogo HR Excellence in Researchprzejdź do bip eugreen_logo_simple.jpgica-europe-logo.jpg